Waar doe je je traineeship en waar bestaat je opdracht uit?

Ik doe een traineeship bij Nationaal Programma Groningen, waar ik binnen twee jaar aan drie verschillende opdrachten ga werken. Mijn tweede opdracht doe ik bij de gemeente Groningen. Hier zit ik in het team wijkvernieuwing voor Beijum en Lewenborg. Binnen mijn opdracht werk ik aan vijf verschillende projecten. Bijvoorbeeld het uitwerken van een meerjarenprogramma voor de verbetering van woonbuurten, het organiseren van een jongerenontmoetingsplek en het ontwikkelen van een toolkit voor bewoners om hun tuin groener en biodiverser te maken.

Wat is het meest leerzame dat je uit je huidige werk haalt?

Het meest leerzame is voor mij om te leren hoe je gebiedsgericht kunt werken. Dus dat je maatwerk levert afhankelijk van wat er in een bepaald gebied nodig is, in plaats van dat er in elke wijk hetzelfde gebeurt. Dat blijkt dus best wel een uitdaging te zijn. Ik vind het interessant om te leren hoe mensen met verschillende achtergronden integraal kunnen samenwerken. En om te leren hoe je bewoners kunt betrekken bij de ontwikkeling van hun leefomgeving.

Wat is de grootste verrassing uit je traineeship?

Ik dacht altijd dat iedereen precies weet wat die doet in zijn of haar werk. Maar toen ik begon met werken, kwam ik erachter dat veel mensen ook maar wat doen. Natuurlijk hebben ze een opleiding en ervaringen opgedaan, maar toch was ik verrast door hoe veel dingen niet gepland of doordacht waren en maar gewoon gebeurden en dat er zo veel verschillende manieren zijn om een situatie aan te pakken.

Welk onderdeel van het traineeprogramma heeft je het meest geholpen in je werk?

Ik denk dat alle onderdelen mij op de een of andere manier hebben ondersteund in mijn werk. Het persoonlijk ontwikkelplan, de stand-ups, intervisie, buddybesprekingen, workshops en trainingen hebben me allemaal geholpen om met verschillende aspecten van werk om te gaan of dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Waarom ben jij blij met je huidige werk?

Ik heb een leuk en enthousiast team, ik werk aan heel verschillende projecten en ik leer veel.

Wat is jouw kracht?

Ik kan goed vragen stellen en naar mensen luisteren. Dat is fijn voor andere mensen omdat ze het gevoel krijgen dat iemand ze begrijpt en ze zich gesteund voelen, en ze krijgen er ook soms zelf nieuwe inzichten over zichzelf of hun situatie. Ik vind het ook fijn omdat ik veel over andere mensen en hun denk- of werkwijze leer en ik energie krijg van sociale verbondenheid.

Hoe ziet je favoriete weekend eruit?

Een wandeling in het bos, ontbijten met lekkere koffie, een goed boek lezen, krachttraining in de sportschool, iets leuks met vrienden doen, tijd met mijn vriend doorbrengen, lekker samen koken, ’s avonds gezellig ergens iets gaan drinken, misschien een feestje, volgende dag naar het strand en in de zee zwemmen, yoga doen. Mooi weekend!

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Ik heb veel goed advies gekregen. Wat nu als eerste bij mij te binnen schiet is een advies of manier van aanpak die ik van mijn huidige teamleider heb gekregen: “Vertragen om te versnellen”. Soms heb je het druk en moet er van alles gebeuren en heb je het gevoel dat je geen tijd ervoor hebt om bepaalde dingen te doen. Maar soms zijn juist deze dingen heel belangrijk en als je er even bij stil staat, dan kun je daarna weer sneller vooruit gaan. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je echt even de tijd neemt om bepaalde verwachtingen met een collega te bespreken of dat je een dag voor reflectie binnen je team inplant. Hierdoor kun je veel onduidelijkheden of problemen voorkomen of oplossen en daardoor efficiënt aan de slag gaan.


Terug naar team

Melissa Selzener

Trainee Nationaal Programma Groningen

Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief.

Optin nieuwsbrief