Heel veel organisaties kunnen niet zonder collega’s die MBO-functies bemannen. Toch zijn er nauwelijks traineeships te bekennen voor mensen met een MBO-achtergrond. Dit is bijzonder, want MBO-afgestudeerden vervullen de meeste arbeidsplekken en zijn het fundament onder onze samenleving. Wij werken aan de ontwikkelbehoeften van MBO-afgestudeerden, in de vorm van een traineeship met een praktische insteek.


Heel veel organisaties kunnen niet zonder collega’s die MBO-functies bemannen. Toch zijn er nauwelijks traineeships te bekennen voor mensen met een MBO-achtergrond. Dit is bijzonder, want MBO-afgestudeerden vervullen de meeste arbeidsplekken en zijn het fundament onder onze samenleving. Wij werken aan de ontwikkelbehoeften van MBO-afgestudeerden, in de vorm van een traineeship met een praktische insteek.

Vonk werkt vanuit de missie talentbehoud en talentontwikkeling in Noord-Nederland. Wij zijn gestart met traineeships voor afgestudeerd HBO- en WO-talent. Nu vinden wij het tijd dat er ook geïnvesteerd wordt in mensen die zijn afgestudeerd aan het MBO. 

Een aantal partners is dit avontuur al met ons gestart. Doet jouw organisatie ook mee?

Hoe belangrijk zijn traineeships voor afgestudeerde MBO’ers?

Belangrijk. Om een paar redenen:

  • Ontwikkelprogramma’s lijken voorbehouden aan medewerkers met functies op HBO en WO-niveau. Dat schept een scheve verhouding, terwijl de ontwikkelbehoefte (zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk leiderschap) ook voor deze doelgroep groot is. Dit traineeship is daarop een antwoord.
  • Tel daarbij op dat het aantal huidige en toekomstige tekorten aan MBO-geschoold personeel op de arbeidsmarkt schrikbarend is en de urgentie ontgaat je niet. Er komt meer verantwoordelijkheid op de schouders van het MBO personeel en dat vraagt om het ontwikkelen van eigenschappen om daar goed mee om te kunnen gaan. Het traineeship voor MBO-talent is hierop ingericht. Dit doen we door de trainee te ondersteunen, begeleiden, trainen en in gesprek te blijven over de inhoud van het werk en de ontwikkeling van de trainee.
  • Nog een interessante: het traineeship voor MBO-talent zorgt voor nieuwe doorstroommogelijkheden. Studenten die twijfelen tussen een vervolgstudie op het HBO of toch gaan werken met een MBO-diploma op zak, vinden in een traineeship een gulden middenweg. Ze starten namelijk met een baan waarin ze gespecialiseerde vaardigheden kunnen toepassen en volgen een ontwikkelprogramma gericht op groei van hun persoonlijk leiderschap. Meer lezen over persoonlijk leiderschap? Lees dan dit blog
  • Samen is leuker dan alleen. Trainees bespreken in een veilige setting wat voor verbazingwekkende, hilarische of inspirerende dingen ze tegenkomen. Zo leren de trainees te spiegelen, waardoor ze ontdekken waar ze invloed op kunnen uitoefenen en waarop niet.

Dit is het verschil tussen traineeships voor MBO-talent en BBL

Dat brengt ons bij een belangrijk verschil tussen het bekende ontwikkelpad voor MBO medewerkers en dit nieuwe concept. Namelijk tussen BBL (beroepsbegeleidende leerweg) en het traineeship voor MBO-talent.

Simpel gezegd: een MBO-trainee is al afgestudeerd en kiest voor extra ontwikkeling. De BBL is een leerwerktraject voor studenten, waarbij het werken centraal staat en theorie op school wordt behandeld. Dit is een belangrijk verschil, want de MBO-trainee kiest dus voor doorontwikkeling na de studie. En dat vraagt om andere begeleiding en uitdaging. 

Tijdens het traineeship voor MBO-afgestudeerden zijn de trainees aan het werk bij een organisatie en krijgen zij coaching en training gericht op hun persoonlijk leiderschap bij Vonk. De trainees zijn daardoor zelfbewuster, weerbaarder en zitten zelf meer aan het stuur. Met andere woorden, op je opleiding leer je wat je kunt, tijdens het MBO-traineeship leer je wie je bent.

Een voorbeeld uit de praktijk: het verhaal van Hannah

Hannah is trainee bij Gemeente Midden-Groningen en dat bevalt uitstekend! Ze heeft haar MBO-4 Managementassistent afgerond en liep stage op het secretariaat Neurologie van het UMCG. Hoewel ze overwoog om HBO HRM te gaan studeren, vond ze het ook belangrijk om werkervaring op te doen. Dit was een verandering ten opzichte van haar eerdere plan om zo lang mogelijk te studeren.

Toen kwam er een functie als MBO-Trainee HR en secretariaat bij Gemeente Midden-Groningen. Dat paste perfect! Hannah leert het HR-vak in de praktijk, van Recruitment (1 dag/week) tot Arbo (1 dag/week), en is projectondersteuner (1 dag/week). Daarnaast besteedt ze samen met acht andere trainees één dag per week aan haar persoonlijke en professionele ontwikkeling, door coaching, intervisie en allerlei trainingen te volgen bij Vonk. Om het vak te leren heeft Hannah een mentor in haar team met wie ze leerdoelen opstelt en bespreekt. Voor Hannah is dit het beste van beide: wel werken, maar ook leren en doorgroeien.

Daarom zijn traineeships voor MBO-talent hard nodig: doet jouw organisatie mee?

Dit nieuwe type traineeship biedt MBO-talent de kans om zich snel te ontwikkelen binnen een organisatie die extra aandacht schenkt aan de ontwikkeling van hun collega’s. Het biedt een antwoord op de ontwikkelbehoefte van MBO-talent, op het verbinden en laten groeien, maar ook de doorstroommogelijkheden van MBO geschoold personeel. Door gespecialiseerde vaardigheden direct te  kunnen toepassen in een baan en daarnaast een ontwikkelprogramma gericht op persoonlijk leiderschap te volgen, bied je als organisatie een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is de hoogste tijd om ook deze young professionals te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele groei. 

Heeft jouw organisatie behoefte aan een traineeship voor MBO-talent? Of wil je graag onderzoeken wat de mogelijkheden zijn? Neem contact op met Susan te Velde via

DELEN:

Waarom traineeships voor MBO-talent hard nodig zijn

Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief.

Optin nieuwsbrief