En alle andere vragen over traineeships uitgelicht.


Ben je afgestudeerd en heb je zin om je snel te ontwikkelen? Dan is het slim om een traineeship te overwegen. Wij hebben allerlei vragen die wij krijgen over traineeships op een rijtje gezet, zodat je een beter beeld krijgt van jouw mogelijkheden als starter op de arbeidsmarkt.

1. Wat is een traineeship?

Een traineeship is een kickstart van jouw carrière, waarin je groeit als persoon en professional. Je krijgt een uitdagend vraagstuk waar je je tanden in gaat zetten, begint aan een serieuze baan en volgt een traineeprogramma, zodat je je extra snel ontwikkelt.

Er zijn traineeships binnen allerlei verschillende vakgebieden en sectoren, dus er is altijd wel eentje die perfect bij jou past!

Sommige traineeships duren een paar maanden, terwijl andere trajecten een paar jaar in beslag nemen. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat je na afloop van het traineeprogramma een expert bent in jouw vakgebied. Als jij dus eenmaal het perfecte traject hebt gevonden, dan ben jij klaar om te knallen en je carrière een vliegende start te geven! 

2. Wat is het verschil tussen een traineeship, een stage en een normale baan?

Wat is nou precies het verschil tussen een traineeship, een stage en een normale baan? Sommige mensen denken dat een traineeship een luxe woord is voor stage, terwijl dit helemaal niet het geval is. Bij een stage doe je namelijk werkervaring op als je studeert – of schrijf je een onderzoek binnen een organisatie of bedrijf. Dit doe je vaak voor een kleine vergoeding. 

Een traineeship daarentegen is een volwaardige startersfunctie voor afgestudeerden, met een plus in de vorm van een traineeprogramma. Niet alleen het loon en de verantwoordelijkheden zijn gelijk aan die van een werknemer, ook de bijbehorende rechten zijn hetzelfde. Daarmee is het dus heel anders dan een stage. Een ander verschil is dat een traineeship niet bedoeld is voor studenten, maar een functie is voor afgestudeerde starters. 

Het verschil tussen een traineeship en een normale baan, is dat het traineeship een plus is op je normale baan. Tijdens je betaalde werkuren volg je een traineeprogramma vol coaching, intervisie en trainingen om je nog sneller en beter te ontwikkelen. Organisaties die via Vonk een traineeship aanbieden doen dit om extra in hun jonge collega’s te investeren. Daarmee zijn traineeships zeer gewilde plekken voor starters. 

Er wordt dus ook wat van je verwacht als trainee, want je krijgt een uitdagend vraagstuk waar je je tanden in gaat zetten. Daarbij staan wij klaar om met jou mee te gaan op avontuur en je te ondersteunen waar nodig. 

Dus ben jij binnenkort afgestudeerd en op zoek naar een uitdagende startersfunctie waarin je jezelf kunt ontwikkelen? Dan is een traineeship wellicht iets voor jou! 

3. Hoe lang duurt een traineeship?

De duur van een traineeship kan uiteenlopen van een paar maanden tot enkele jaren. Bij Vonk varieert de duur van een traineeship tussen de 1 en 2 jaar. 

4. Voor wie is een traineeship?

Voor wie is een traineeship nou precies bedoeld? Een traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden of jonge professionals die nog niet uitgeleerd zijn en op zoek zijn naar  een manier om hun vaardigheden en kennis te blijven ontwikkelen.

5. Waarom zou je een traineeship volgen?

Met veel keuzes in het leven kan het soms lastig zijn om de juiste beslissing te nemen, en dat snappen wij! Daarom leggen we hieronder uit waarom het volgen van een traineeship een slimme zet is. 

Ten eerste, met een traineeship krijg jij de kans om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen in een specifiek vakgebied. Je gaat aan de slag bij een bedrijf, instelling of organisatie en leert hier in de praktijk wat er allemaal komt kijken bij jouw vakgebied. Het leren kennen van jouw werkveld en er effectief kunnen zijn is een belangrijk onderdeel van een traineeship.

Daarnaast biedt een traineeship de perfecte kans om jezelf te ontwikkelen en te groeien. Want tijdens een traineeship volg je een uitgebreid traineeprogramma boordevol trainingen, evenementen en workshops en krijg je persoonlijke begeleiding van een ervaren mentor of coach, die je bijstaat gedurende het gehele traject. Deze persoon begrijpt als geen ander welke uitdagingen je tegenkomt tijdens je traineeship en op de werkvloer. Samen kunnen jullie praten over dingen waar je tegenaan loopt tijdens je traineeship, maar ook over het vergroten van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Maar dat is niet alles! Tijdens een traineeship werk je samen met ervaren professionals, die jou alle ins en outs van het vak kunnen leren. Zo maak je niet alleen kennis met het vakgebied, maar ook met de arbeidsmarkt en alle carrièremogelijkheden die dit vakgebied met zich meebrengt. Je loopt mee op verschillende afdelingen binnen een organisatie en werkt aan diverse projecten. Dit zorgt ervoor dat jij kunt ontdekken waar je nou écht goed in bent, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit is niet alleen waardevol voor tijdens je traineeship, maar ook voor de rest van je loopbaan.

Bovendien ga je het avontuur aan met medetrainees met wie je samen het traject doorloopt. Veel trainees vertellen achteraf dat het een tijd is die ze nooit zullen vergeten!

6. Ga ik aan de slag bij één organisatie of bij meerdere? 

Deze beide situaties komen voor. Wij noemen dit een ‘dedicated’ traineeship en een ‘multi-company’ traineeship.

Wat is een dedicated traineeship?

Tijdens een dedicated traineeship ga je aan de slag bij één organisatie en specialiseer jij je in een complexe functie die zich focust op jouw talenten. Jij bent in dienst bij één van onze partners, waar je je in twee jaar tijd vastbijt in een specifieke sector en functie die perfect bij jou past. 

Wat is een multi-company traineeship? 

Weet jij wel in welk veld je aan de slag wil, maar ben je er nog niet precies uit wat voor organisatie of bedrijf bij jou past? Dan is een multi-company traineeship iets voor jou! In twee jaar tijd ga je aan de slag met twee of drie verschillende en uitdagende opdrachten bij diverse opdrachtgevers in de sector waar jij het verschil wil maken!

Als multi-company trainee werk je in twee jaar tijd aan uiteenlopende en serieuze vraagstukken bij drie verschillende organisaties uit dezelfde sector. Denk hierbij aan corporates, MKB, maatschappelijke instellingen en overheden. Tijdens een multi-company traineeship krijg je de kans om te ontdekken van welk type opdracht jouw hart sneller gaat kloppen en welk type organisatie het allerbeste bij jou past. 

Kortom, een geweldige kans om bij verschillende organisaties aan de slag te gaan met verschillende opdrachten, om er op deze manier achter te komen wat het beste bij jou past! 

7. Hoe weet ik welk traineeship het beste bij mij past?

Ben je enthousiast geworden over traineeships? Dan is de volgende stap om erachter te komen welk traineeship het beste bij jou past. Om hierachter te komen kun je een paar dingen doen:

  1. Bedenk voor jezelf of je wilt groeien in een sector of in een specifieke functie

Als je weet dat je aan de slag wil in de energietransitie, dan kun je al filteren op traineeships binnen dit werkveld. Maar stel je voor dat je juist wil ontwikkelen als projectmanager, of juist als consultant, dan kun je beter op zoek gaan naar traineeships die daarop gericht zijn. 

  • Onderzoek verschillende traineeships die bij het bovenstaande aansluiten

Kijk bijvoorbeeld eens naar je studievereniging, ga het gesprek aan met je vrienden of familie, google op keywords, of neem voor traineeships in Noord-Nederland een kijkje op de website van Traineelink of de website van Vonk.

  • Neem contact op met aanbieders van traineeships. 

Op deze manier kun je er nog beter achter komen wat goed bij jou past. Vonk heeft zelfs een Talent Pool  waar je je vrijblijvend voor kunt aanmelden. Op deze manier word je direct op de hoogte gebracht van nieuwe vacatures en kun jij deelnemen aan laagdrempelige kennismakingen en events over onze traineeships.

Even het overzicht kwijt? Wij zetten de voordelen van het doen van een traineeship voor je op een rijtje! 

8. De voordelen van het doen van een traineeship op een rijtje

  • Werken en je in hoog tempo ontwikkelen;
  • Beter inzicht krijgen in je eigen kwaliteiten;
  • Goede coaching en begeleiding in het begin van je carrière;
  • Goed beeld krijgen van de organisatie/het bedrijf;
  • Het opbouwen van je netwerk;
  • Doorstromen naar je perfecte baan;
  • Met medetrainees op avontuur!

13 februari 2023

Wat is een traineeship?

Blijf op de hoogte
Nieuwsbrief.

Optin nieuwsbrief